Tájékoztatás III. - Szülőknek és gyerekeknek a koronavírusról

Mindenki a koronavírusról beszél, a csapból is ez folyik. A felnőttek idegesek, bizonytalanok a vírus okozta -percről percre változó- hírek és álhírek között nehezen tájékozódva. Ez a hangulat a gyerekek világába is átszűrődik. A gyerekek még kevésbé tudnak mit kezdeni ezzel az információdömpinggel, és ez megfelelő feldolgozás, megbeszélés nélkül rengeteg szorongást kelthet bennük.

A gyerekek sokféle helyzethez jól tudnak alkalmazkodni, képesek az egészen szokatlan, szélsőséges körülményeket is játékosan felfogni, és nem sérül biztonságérzetük, kiegyensúlyozottságuk eközben. Ennek azonban az a feltétele, hogy a szülő gyerekként kezelje őket és folyamatosan biztonságot sugározzon.

Fontos, hogy a gyerekek a felnőttek által racionálisan megszűrt és a szintjüknek megfelelő információkhoz jussanak. Néhány támpont következik, amit érdemes figyelembe venni a gyerekekkel való kommunikációban:

  1. Tájékoztatás:

A gyerek kérdez, tudni, érteni akarja, hogy mi zajlik körülötte. Érdemes egyszerű magyarázatot adni erre a speciális helyzetre (pl. nincs oktatás, vagy otthon kell maradni). Próbálja meg azt is kideríteni, hogy mit tud a gyerek a vírusról, és tegye rendbe a fejében a téves, vagy félreértett információkat. Az innen-onnan hallott információk nagy zűrzavart kelthetnek a gyerekek fejében, ami szorongást okoz. Érdemes ezt kibogozni. Fontos, hogy minden esetben a gyermek életkorához és fejlettségi szintjéhez illő magyarázatot adjon.

Példa: „Van most egy betegséget okozó vírus, ami miatt most itthon maradunk, hogy ne kaphassuk el. Gyakran megmossuk a kezünket, mert így tudunk védekezni a vírus ellen, ami elpusztul az alapos szappanos kézmosástól. Itthon biztonságban vagyunk, és ha ilyen óvatosak leszünk, egészségesek maradunk.”

A felnőtteknek szóló, vírussal kapcsolatos tartalmakat, a híradót ne engedje a gyereknek nézni, hallgatni. Fogalmazzon tömören, egyszerűen, ne árassza el a gyereket információval.  Hangsúlyozza, hogy a helyzet szokatlan, de a megelőzés miatt fontos otthon maradni, mert ez a védekezés egyik legjobb módja, így a családtagok, barátok nem kerülnek veszélybe.

Ne legyenek a vírussal kapcsolatban tabu témák, válaszoljon a gyerek minden kérdésére, úgy, hogy a cél a megnyugtatás legyen. A betegség kapcsán előtérbe kerülhet a halál témája. Nyugtassa meg a gyereket, hogy az Önök családjából most senki nincs veszélyben és hitétől és világnézetétől függően beszélhet neki arról, hogy mi történik a halál után.

Beszélhet az érzéseiről, félelmeiről is, mert ez hozzátartozik a hitelességhez, de fontos azt is hozzátennie, hogyan küzd meg vele, mert ezzel mintát nyújt. Ne beszéljen a gyerek füle hallatára arról, hogy mennyire kétségbe van esve, és, nem tudja, mit tegyen. Ha érez ilyet, ezt ne a gyerek előtt kommunikálja. Kérjen tájékoztatást, vagy szakmai segítséget, ha saját aggodalma túlzott mértéket öltene.

  1. Biztonság:

Fontos hangsúlyozni, hogy nem vagyunk eszköztelenek a vírussal szemben.  Az aktív megküzdésre helyezze a hangsúlyt, elsősorban arról beszéljen, mi mindent megtehetnek a vírussal szembeni védekezés érdekében. Ez segít a kontroll-érzés és a biztonságos világkép megőrzésében. A gyermekek különösen fogékonyak azoknak a praktikus eljárásoknak az elsajátítására, amelyek a védekezést segíthetik. Hamar megtanulják, sőt bennünket is figyelmeztetnek.

Tanítsa meg a gyereket az alapos szappanos vagy fertőtlenítőszeres kézmosásra. Tüsszentsen a könyökébe, tanítsa meg ezt a gyermeknek is. Orrfújáskor az elhasznált papírzsebkendőt azonnal dobják ki a kukába. Mutasson példát!

Nyugtassa meg, hogy biztonságban vannak. A szülők és az egészségügyi dolgozók mindent megtesznek saját maguk és a szeretteik védelme érdekében.

Nem várható el gyerektől, hogy engedelmeskedjen az új szokásokhoz, tisztasági rituálékhoz minden magyarázat nélkül. Ossza meg vele, miért olyan fontos, az ok-okozati összefüggéseket. Ne fenyegetéssel vegye rá a gyereket arra, hogy mosson kezet és tartsa be a biztonsági előírásokat. Ne ijesztgesse végzetes végkimenetellel.

  1. Otthontartózkodás:

Fontos, hogy a nap struktúrája otthon is megmaradjon, éljenek kiszámítható napirend szerint. A gyerek biztonságérzetét a szülő és a világ kiszámítható, ismerős rendje adja.

A félelmeiket, szorongásukat azzal oldhatja leginkább, ha egyértelműen érzékelteti a törődést, szeretetét. Ezt közös játékokkal és sok egyéb gesztussal is kifejezheti.

Tervezzen benti elfoglaltságokat, kínáljon fel tevékenységeket a gyereknek, ne várja el, hogy egész nap lekösse magát egyedül. Igyekezzen mozgásos játékoknak teret kialakítani: ugrálni, tornázni, zenére mozogni, célba dobni kis területen is lehet. A gyerekek természetes aktivitás és mozgásigénye ilyenkor hatványozottan jön elő.

A gyerekeknek nagy hiányuk van a szüleikkel töltött minőségi időből, így próbálják meg -ha, ilyen helyzetre kell majd felkészülniük- értékesen, együtt eltölteni ezt az ”ölükbe pottyant lehetőséget”.

A szülők helyzete is nagyon nehéz, mégis legyenek figyelemmel a gyerekekre is! Lelki sérülés nélkül átvészelhetik ezt az időszakot, ha szülőként emlékeztetik magukat arra, hogy Önök jelentik a biztonságot!

A tájékoztatóhoz csatolunk 3 rövid mesét, melyek hasonló témában íródtak és segíthetnek a kommunikáció elindításában, illetve a gyerekek számára könnyebben érthetővé teszik az aktuális helyzetet:

A következő linkeken sok benti program és játék javaslatát olvashatják:

Relaxáció gyerekekkel: Vezesse végig a gyermeket a légző-gyakorlaton!

1. Gyakoroljuk a légzést most egy kicsit máshogy, ami segít megnyugtatni a testünket.

2. Tedd az egyik kezed a gyomrodra, így…

3. Rendben, most belélegzünk az orrunkon keresztül. Amikor belélegzünk, rengeteg levegővel töltődünk fel, és a gyomrunk ki fog domborodni, így..

4. Azután kilélegzünk. Amikor kilélegzünk, a gyomrunk besüpped, és beszívódik, így…

5. Most nagyon lassan belélegzünk, amíg háromig számolok. Szintén háromig számolok, mialatt nagyon lassan kilélegzünk.

6. Próbáljuk együtt! Ügyesek vagytok!

Csináljanak belőle játékot: buborék fújása buborékfújóval, rágógumival, vagy fújjatok az asztalon keresztül egy vatta labdát.

 

Tischler Petra
DEKK Klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus

 

Külső segítség: