Körlevél III.

2020, március 6 - 08:30
Tájékoztatjuk Önöket, hogy 2020.03.05-én megalakult a Debreceni Egyetem corona virus járvánnyal kapcsolatos helyi operatív törzse

Tisztelt Egyetemi polgárok!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy 2020.03.05-én megalakult a Debreceni Egyetem corona virus járvánnyal kapcsolatos helyi operatív törzse, melynek tagjai:

 • Dr. Szilvássy Zoltán, rektor
 • Dr. Bács Zoltán, kancellár
 • Dr. Mészáros József, kabinetfőnök
 • Dr. Berényi Ervin, DEKK elnök
 • Dr. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi koordinációs kancellár-helyettes
 • Dr. Lampé Zsolt, DE KEK főigazgató,
 • Dr. Várkonyi István, DE Infektológiai Klinika igazgatója, az Operatív törzs vezetője
 • Dr. Bartha Elek, oktatási rektorhelyettes,
 • Dr. Jenei Attila, NOKK igazgató,
 • Pilishegyi Péter, HKSZK igazgató,
 • Bognár István DEHÖK elnök
 • Dr. Papp Csaba, DE DAEFI igazgató
 • Dr. Fülöp Péter, NOKK tanácsadó testületi tag

valamint a jelentős számú külföldi hallgatót oktató karok dékánjai:

 • Dr. Mátyus László, ÁOK dékán
 • Dr. Pető Károly, GTK dékán
 • Dr. Vecsernyés Miklós, GYTK dékán
 • Dr. Bágyi Kinga, FOK dékán
 • Dr. Keményfi Róbert, BTK dékán
 • Dr. Kun Ferenc, TTK dékán
 • Dr. Szűcs Edit, MK dékán
 • Dr. Zsuga Judit, NK dékán

 

Aktuális információk

A SARS-CoV-2 terjedésével kapcsolatos járványügyi helyzet miatt a Debreceni Egyetemen átmenetileg megváltozik az egyetemi polgárokra érvényes több eljárási rend.

A Debreceni Egyetem hallgatói és dolgozói között továbbra sincs koronavírussal fertőzött személy.

A Debrecenben március 5-én pozítívnak minősült esetben érintett brit állampolgárságú, de Debrecenben élő személy a Milánóból érkező repülőből való kiszállása után nem került kapcsolatba a lakossággal, otthonában töltött 2 nap után került a DE Infektológiai Klinikára a Kenézy Egyetemi Kórház telephelyén. Iskolába járó gyermeke nincs, családja is háztartásbeli életmódot folytat.

A repülőn együtt utazók azonosítása megtörtént, a járványügyi hatóság emberei felvették velük a kapcsolatot és a szükséges intézkedéseket megteszik.

A Budapesti Szent László Kórházban lévő iráni illetőségű fertőzött személyekkel az elmúlt napokban kapcsolatba került iráni hallgatóink márius 5-i leletei negatívak.

 

Tünetek és azok értelmezése

Amennyiben Önnél hirtelen akut légúti fertőzés tünetei alakulnak ki (láz, torokfájás, levertség, köhögés, légszomj), abban az esetben merül fel a gyanú koronavírus fertőzésre, ha a tünetek jelentkezését megelőzően 21 napon belül szoros kapcsolatban volt koronavírussal fertőzött beteggel, vagy pedig olyan területen járt a tüneteket megelőző 21 napban, ahol a koronavírus közösségi terjedését feltételezik vagy igazolják.

A fertőzés feltételezett terjedésével járványügyi fogalma szerinti érintett területek jelenleg elsősorban : Kína, Szingapúr,  Japán, Dél-Korea, Irán, valamint Olaszországon belül pedig Lombardia, Emilio-Romagna, Piedmont és Veneto.

További információkat talál az alábbi honlapokon:

https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019

https://www.nnk.gov.hu/index.php/lakossagi-tajekoztatok/koronavirus

Amennyiben a fentiek alapján koronavírus fertőzés alapos gyanúja felmerül, azt kérjük, hogy maradjon otthon és haladéktalanul hívja fel háziorvosát vagy a tartózkodási helye szerinti alapellátási ügyeletet, és kövesse az orvos utasításait, aki intézkedni fog. Ha az elmúlt 21 napban hallgató vagy tanár fertőzött területen járt, akkor három hétig ne menjen közösségbe, maradjon otthonában és figyelje saját magát! Ha mindeközben magán tüneteket - láz, köhögés, torokfájás, levertség légszomj - észlel, akkor is maradjon otthon. Ekkor telefonon értesítenie kell háziorvosát vagy a háziorvosi ügyelet 24 órás diszpécserszolgálatát (06-52-404040), ahol a Sürgősségi Klinika és az OMSZ kikérdezési listája alapján történik meg a teendők pontos meghatározása. Indokolt esetben az OMSZ speciális szállításának bevonásával lakhelyéről az DE Infektológiai Intézetbe szállítják.

Fertőzött területen minden esetben a mindenkori érvényes, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által meghatározott területeket kell érteni.

Amennyiben akut légúti tünetek jelentkeznek, de a fenti további feltételek egyike sem vonatkozik Önre, akkor Önnél a koronavírus fertőzésnek a gyanúja nem áll fenn. Azt tanácsoljuk, hogy ebben az esetben maradjon otthon, igyon sok vizet, csillapítsa a lázát és ne menjen közösségbe a tünetek enyhüléséig. Ha panaszai súlyosbodnak, légzési nehezítettsége alakul ki, akkor keresse fel háziorvosát.

A SARS-CoV-2 viselkedése sokban hasonlít az influenzához, de még kevés a tapasztalat. Cseppfertőzéssel terjed és általában néhány nap lappangási idő után okozhat panaszokat. A kórlefolyás és a tünetek az esetek túlnyomó többségében nem súlyosak. Jelenleg úgy gondoljuk, hogy leginkább az idősekre és azokra veszélyes, akik egyébként is jelentős megbetegedésben szenvednek (pl. szervtranszplantáltak, immunszuppresszáltak, kemoterápiában részesülők). Az influenzával ellentétben az új koronavírussal szemben nincs még vakcina vagy gyógyszer. Ettől függetlenül alapvetően ugyanúgy kell viselkednünk, mint egy influenzajárványban, amely jelenleg is zajlik. Ez pedig egyszerű megelőző, védekező szabályok betartását jelenti:

 1. Mosson kezet meleg vízzel, szappannal alaposan és gyakrabban.
 2. Alkalmazzon kézfertőtlenítőt.
 3. Korlátozza a kontaktussal járó üdvözlési formákat (kézfogás, puszi, stb.).
 4. Ne dörzsölje szemeit, ne nyúljon az arcához.
 5. Használjon papírzsebkendőt, ha köhög vagy tüsszent. Alkalmazza a köhögési higiénés szabályokat. A használt zsebkendőt dobja a hulladékgyűjtőbe.
 6. Fertőtlenítse a gyakran használt tárgyakat, felületeket (számítógép billentyűzet, kilincsek, stb.).
 7. Szellőztessen minél gyakrabban.
 8. Lehetőség szerint kerülje a tömeget közlekedése során és szabadidejében. 

Tájékoztatom, hogy a Debreceni Egyetem közösségi tereiben, mosdóiban biztosítjuk a kézfertőtlenítés lehetőségét, és a járványügyi helyzet változásairól folyamatosan tájékoztatni fogjuk Önöket.

 

Utazási szabályok és tudnivalók

A március 5-én kelt, a rektori munkáltatás alatt állóknak szóló levélben foglaltaknak megfelelően tájékoztatjuk az egyetemi közösséget, hogy a következő 30 napban hivatalos kiküldetésben nem utazhatnak külföldre, és lehetőség szerint látogatót se fogadjanak a fertőzés terjedésével érintett országokból. Az erre az időszakra eső külföldi kiküldetések korábbiakban történt elrendelése és engedélyezése visszavonásra kerül. Ha utazása a veszélyeztetett terültekre folyamatban van, illetve az elmúlt napokban érkezett vissza onnan (Kína, Szingapúr, Hongkong, Japán, Dél-Korea, Irán, valamint Olaszországon belül Lombardia, Emilio-Romagna, Piedmont és Veneto), akkor azt kérjük, hogy Magyarországra történő visszaérkezése után 21 napig önkéntesen maradjon távol az egyetemtől.

Ilyen esetben a távoli munkavégzés feltételeit minden olyan munkakörben meg kell teremteni, amelynél ez értelmezhető. Ebben az esetben a munkavégzés díja kifizethető. A munkáltató érdekében történt elkerülhetetlen vagy ezen tájékoztatás idejéig folyamatban lévő, illetve már lezajlott hivatalos út esetén – amennyiben távoli munkavégzés nem végezhető – távolléti díj fizethető.

Egészségügyben dolgozók számára az egészségügyi miniszter március 5-i közlése alapján mindennemű hivatalos külföldi utazás TILOS!

Aki szabadsága alatt magánúton járt veszélyeztetett területen, köteles azt a munkáltató felé igazoltan bejelenteni és fizetett vagy fizetés nélküli szabadság terhére 21 napig otthon maradni, valamint tartózkodni a közösségi helyek látogatásától. Tisztelettel kérjük Önöket, hogy a következő hetekben szabad idejükben se utazzanak Magyarországon kívülre.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a fenti rendelkezések betartásáért mindenki személyes felelősséggel tartozik, a mulasztás kötelezettségszegésnek és mások veszélyeztetésének minősül.

A tilalommal érintett 30 napon túli utazások esetén az, hogy egy hivatalos út lefoglalható-e, márciusban felsővezetői döntés (Rektor, Kancellár, Dékán, Klinikai Központ elnöke,) kérdése.

További információkat és frissülő adatokat az érintett területekről az alábbi honlapokon talál:

https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019

https://www.nnk.gov.hu/index.php/lakossagi-tajekoztatok/koronavirus

 

Hallgatói tanulmányi információk

Az otthoni karanténba kényszerült hallgatók esetében az egyetem mindent megtesz annak érdekében, hogy számukra biztosítsa a megfelelő tananyagot távoktatás formájában. Távolmaradásáról a hallgató tájékoztassa a Dékáni Hivatalt, illetve a külföldi hallgatók a Nemzetközi Oktatást Koordináló Központot, hogy a hiányzás igazolt legyen.

A tantárgyak teljesítési feltételeiről a tantárgyi koordinátorok adnak tájékoztatást.

A félév tanulmányi kötelezettségeinek teljesítési szabályairól a kari vezetés hoz döntést a helyzet alakulásának megfelelően.

 

Rendezvények

Nagyobb (többszáz főt meghaladó) egyetemi rendezvények megtartása nem javasolt. Ezekről egyetemi felsővezetői döntés szükséges a kormányzati és egészségügyi hatósági előírások betartásával.

A lakosság számára tervezett rendezvények lemondása egyelőre nem javasolt, de a megfelelő körültekintéssel történő tervezést követően azok megtartáshoz felsővezetői engedély szükséges.

 

Tisztelt Egyetemi Polgárok!

Kérdéseiket, észrevételeiket és javaslataikat írásban jelezhetik e-mail címen.

A fenti tájékoztató és intézkedési terv a jelenleg aktuális helyzetre vonatkozik, melyet szükség esetén a DE Operatív Törzs felülbírálhat és az új helyzethez igazíthat.

Kérjük ezért, hogy fokozott figyelemmel kísérjék tájékoztató leveleinket, amelyekben folyamatosan biztosítjuk az aktuális teendőkkel kapcsolatos információkat.

Egyetemünk mindent megtesz a helyzet megfelelő kezelése érdekében. Kérjük polgárainkat, felelős magatartásukkal segítsék a védekezés hatékonyságát!

Az egyetem működése mindezen szabályok betartása mellett – ellenkező intézkedésig –  üzemszerű és folyamatos!

Debrecen, 2020. március 06.

A Debreceni Egyetem operatív törzsének nevében:

 

Dr. Várkonyi István

Infektológiai Klinika Igazgatója, a DE operatív törzs vezetője s.k.

 

Prof. Dr. Szilvássy Zoltán Prof. Dr. Bács Zoltán
rektor s.k. kancellár s.k.