Körlevél IV.

2020, március 11 - 22:00
Tájékoztatjuk Önöket, hogy 2020.03.11-én ülésezett a Debreceni Egyetem Egyetemi Járványügyi Munkacsoportja

Koronavírus tájékoztatás IV. 2020. 03. 11.

Tisztelt Egyetemi Polgárok!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy 2020.03.11-én ülésezett a Debreceni Egyetem Egyetemi Járványügyi Munkacsoportja (korábbi egyetemi operatív testület):

A korábbi Koronavírus tájékoztatás I-III körlevelekben leírtak továbbra is érvényesek!

Kérjük, hogy fogadják és olvassák el figyelmesen újabb tájékoztató levelünket, amelyet Magyarország Kormányának járványügyi helyzet alapján hozott intézkedéseivel összhangban fogalmaztunk meg a Debreceni Egyetemre vonatkozóan.

Felhívjuk az egyetemi közösség figyelmét, hogy az intézkedések a járvány terjedésének megelőzését szolgálják!

 

Aktuális információk

A SARS-CoV-2 terjedésével kapcsolatos járványügyi helyzet miatt a Debreceni Egyetemen átmenetileg megváltozik az egyetemi polgárokra érvényes több eljárási rend.

A Debreceni Egyetem hallgatói és dolgozói között jelen tájékoztató kiadásáig továbbra sincs koronavírussal fertőzött személy az egyetem működésének egyik telephelyén sem (Debrecen, Szolnok, Nyíregyháza, Hajdúböszörmény, Kisvárda, Karcag, Mád).

A járványügyi megfontolások miatt Magyarország Kormánya veszélyhelyzetet hirdetett meg, amelyhez kapcsolódóan a felsőoktatási intézmények első körben érintettek.

A köznevelési intézmények működése a jelen intézkedés mellett folyamatos, amely érvényes az egyetemi gyakorló intézményekre (középiskola, általános iskola, óvoda) és a bölcsődére is.

 

A működés rendje 2020. 03. 12-től

Hallgatói információk

Az oktatás tekintetében az intézmény 2020. március 12-13. napjára oktatási szünetet rendel el. Ezeken a napokon a kihirdetett vizsgáztatások március 12-13-án megtörténhetnek. A szóbeli vizsgákat azonban csak egyénileg egyeztetett időpontokban lehet megtartani, így biztosítva, hogy a folyosón várakozás ne történjen nagyobb csoportokban, írásbeli vizsgánál pedig a vizsgázók közötti 1 méter távolságot megtartva és 50 főnél kisebb létszámban.

A 2020. március 16-20. közötti időszakban a fenntartó a hallgatók számára előre hozott tavaszi szünetet rendelt el. Felhívjuk a hallgatóink figyelmét, hogy a tavaszi szünet ideje alatt ne utazzanak külföldre, lehetőség szerint lakhelyükön tartózkodjanak!

2020. március 23-tól visszavonásig minden felsőoktatási intézményben az adott specialitások figyelembevételével távoktatást szükséges szervezni.

A hallgatói ügyintézés elektronikus formában történik. A lejáró okmányok (diákigazolvány) érvényessége a Kormány döntése alapján továbbra is fennáll.

 

Munkavállalókra vonatkozó információk

oktatók - kutatók

A munkavégzés folyamatos.

Az oktatási szünet idején meg kell kezdeni a távoktatási módszerek és anyagok előkészítését, fejlesztését.

Elektronikus felületeken szükséges tartani a kapcsolatot a hallgatókkal szakdolgozat, diplomadolgozat, PhD dolgozat és egyéb konzultációs feladatok kapcsán.

PhD ösztöndíjasok oktatási és kutatási feladataikat a munkavállalókhoz hasonlóan végzik.
 

egészségügyi dolgozók

A munka végzése a beosztás szerint folyamatos.
 

adminisztratív dolgozók, üzemeltetési munkatársak

A munkavégzés folyamatos, a feladatokat a munkahelyi vezető határozza meg.

 

Az oktatási épületek nyitvatartási rendje, a szolgáltatások működése

Az oktatási szünet és a távoktatás időszaka alatt hallgatók az oktatási épületeket nem látogathatják.

Az egyetem főépülete a szokásos nyitvatartási idő szerint működik.

Miközben az oktatás szünetel, az oktatási épületek a dékánok döntése szerint tartanak nyitva vagy zárva, de a munkatársak munkavégzését biztosítani kell.

A DE Egyetemi és Nemzeti Könyvtár elektronikus szolgáltatásai üzemelnek, a kölcsönzési szolgáltatás működik, de jelen intézkedés időtartamára az olvasótermek látogatása szünetel.

Az éttermek, büfék az üzemeltetők döntése szerinti szolgáltatási színvonalon működnek, rendezvény tartása esetén a Kormány előírásai követendők.

A sportlétesítmények használatára vonatkozóan az egyetemi tantervi foglalkozások megtartása tilos.

 

Kollégiumok

A kollégiumok az egyetemi oktatás szünetelése idején is nyitva tartanak. A kollégiumban lakó hallgatók számára azt javasoljuk és kérjük, hogy a saját, a családjuk, környezetük egészségének védelme érdekében március 13-ig utazzanak haza, illetve ha jelenleg otthon tartózkodnak, ne térjenek vissza a kollégiumba, de közben minden kollégiumban lakó hallgató számára a férőhelye rendelkezésre áll, azokat fenntartjuk, személyes tárgyaikat, felszerelésüket itt hagyhatják.

Azok a határon túli magyar hallgatók, akik a lakóhelyük szerinti országban fennálló járványügyi helyzet miatt nem kívánnak, vagy nem tudnak hazatérni, maradhatnak szálláshelyükön.

A külföldi hallgatók bent lakhatnak a kollégiumokban.

Felhívjuk a kollégiumokban maradó hallgatók figyelmét, hogy egységeinkben látogatót, szállóvendéget, valamint üres hallgatói férőhelyen vendéget fogadni tilos! Továbbá kérjük, hogy a kollégiumi közösségi tereket (konyha, mosókonyha, tanuló, TV-terem, stb.) csak a lehető legszükségesebb mértékben használják, a házirendet (főként a higiénés szabályokat) és a többi kollégiumi szabályzatot fokozottan tartsák be!

Felszólítjuk azon hallgatókat, akik nem tudják a kollégiumot elhagyni, hogy ennek tényét az adott kollégium ügyintézőjének írásban (e-mailben) haladéktalanul jelezzék.

A kollégiumok a veszélyhelyzet hatályba lépésétől kezdődően vendégszobáikba szállóvendéget nem fogadnak, a meglévő szállásfoglalások törlésre kerülnek.

A nem kollégiumban lakó hallgatók számára szintén javasoljuk a hazautazást a saját, a családjuk, környezetük egészségének védelme érdekében.

 

Rendezvények

Magyarország Kormányának rendelkezései szerint tilos minden 100 fő feletti beltéri és 500 fő feletti kültéri rendezvény megtartása.

A Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzatának intézkedése alapján a DE minden hallgatói rendezvény megtartását megtiltotta március hónapra, beleértve a Debreceni Campus Nonprofit Kft. által működtetett klubokat is. Felhívjuk hallgatóinkat, hogy a rendezvényekre vonatkozó biztonsági ajánlásokat az egyetemen kívül is vegyék figyelembe!

 

Utazási szabályok és tudnivalók

A III-as körlevél rendelkezései továbbra is érvényesek az alábbi pontosítás mellett :

Március 6-tól kezdődően a következő 30 napban hivatalos kiküldetésben az egyetemi polgárok nem utazhatnak külföldre, és látogatót sem fogadhatnak külföldről. Az erre az időszakra eső külföldi kiküldetések korábbiakban történt elrendelése és engedélyezése visszavonásra került.

Egészségügyben dolgozók számára az egészségügyi miniszter március 5-i közlése alapján mindennemű hivatalos külföldi utazás TILOS!

Aki szabadsága alatt magánúton külföldön járt, köteles azt a munkáltató felé igazoltan bejelenteni és fizetett vagy fizetés nélküli szabadság terhére 21 napig otthon maradni, valamint tartózkodni a közösségi helyek látogatásától. Tisztelettel kérjük Önöket, hogy a következő hetekben szabad idejükben se utazzanak Magyarországon kívülre!

Felhívjuk a figyelmet, hogy a fenti rendelkezések betartásáért mindenki személyes felelősséggel tartozik, a mulasztás kötelezettségszegésnek és mások veszélyeztetésének minősül.

A tilalommal érintett 30 napon túli utazások esetén az, hogy egy hivatalos út lefoglalható-e, márciusban felsővezetői döntés (Rektor, Kancellár, Dékán, Klinikai Központ elnöke,) kérdése. Az utak (pl. konferencia időpontjának későbbre halasztása miatt), amennyiben az technikailag, vagy a légitársaság szerint lehetséges, átfoglalhatók.

További információk és frissülő adatok a járvány által érintett területekről az alábbi honlapokon találhatók:

https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019

https://www.nnk.gov.hu/index.php/lakossagi-tajekoztatok/koronavirus

 

Az egyetemet érintő változásokról, hírekről folyamatos tájékoztatást adunk a Koronavírus percről percre oldalon:

https://hirek.unideb.hu/hu/node/9753

Kedves Fiatalok!

Felhívjuk figyelmüket, hogy a fiatalok tünetmentes hordozóként vagy enyhe tünetek mellett az idősebb korosztályra a vírus különösen erős fertőzőképessége miatt közvetlen életveszélyt jelenthetnek, ezért a felelősségük történelmi léptékben is egyedülállóan jelentős az idősebbekkel, így saját rokonaikkal kapcsolatban is!

Minden hallgatót arra kérünk, hogy tartsák be a korábbi körlevelekben említett egészségügyi megelőző, védekező intézkedéseket, tartózkodjanak a közösségi terek, látogatásától, magáncéllal se szervezzenek 5-10 főnél szélesebb körű közösségi programokat.

Higiéniás ajánlások:

  1. Mosson kezet meleg vízzel, szappannal alaposan és gyakrabban.
  2. Alkalmazzon kézfertőtlenítőt.
  3. Korlátozza a kontaktussal járó üdvözlési formákat (kézfogás, puszi, stb.).
  4. Ne dörzsölje a szemeit, ne nyúljon az arcához.
  5. Használjon papírzsebkendőt, ha köhög vagy tüsszent. Alkalmazza a köhögési higiénés szabályokat. A használt zsebkendőt dobja a hulladékgyűjtőbe.
  6. Fertőtlenítse a gyakran használt tárgyakat, felületeket (számítógép billentyűzet, kilincsek, stb.).
  7. Szellőztessen minél gyakrabban.
  8. Lehetőség szerint kerülje a tömeget közlekedése során és szabadidejében. 

 

Tisztelt Egyetemi Polgárok!

A fenti tájékoztató és intézkedési terv a jelenleg aktuális helyzetre vonatkozik, melyet szükség esetén a DE Egyetemi Járványügyi Munkacsoport felülbírálhat és az új helyzethez igazíthat.

Kérjük ezért, hogy kísérjék fokozott figyelemmel tájékoztató leveleinket, amelyekben folyamatosan biztosítjuk az aktuális teendőkkel kapcsolatos információkat.

Egyetemünk mindent megtesz a helyzet megfelelő kezelése érdekében. Kérjük polgárainkat, felelős magatartásukkal segítsék a védekezés hatékonyságát!

Debrecen, 2020. március 11.

 

A Debreceni Egyetem egyetemi járványügyi munkacsoport nevében:

Dr. Várkonyi István
Infektológiai Klinika Igazgatója, a DE Egyetemi Járványügyi Munkacsoport vezetője s.k.

Prof. Dr. Szilvássy Zoltán Prof. Dr. Bács Zoltán
rektor s.k. kancellár s.k.