Változás a sürgősségi ellátásban

Változás a sürgősségi ellátásban

Október 27-től megváltozott a sürgősségi betegellátás rendje a Klinikai Központban és a Kenézy Gyula Egyetemi Kórházban.  A területi ellátási elv helyett a betegek panaszai, tünetei alapján döntenek a kezelés helyszínéről.

Valamennyi Hajdú-Bihar megyei légúti megbetegedésben szenvedő vagy lázas betegnek a Kenézy Egyetemi Kórház Sürgősségi Osztályán, míg az egyéb panasz miatt ellátást igénylőknek – szintén lakóhelytől függetlenül – a Klinikai Központ Sürgősségi Klinikáján kell jelentkezni.

A sürgősségi ellátás rendjének módosítása a betegbiztonságot szolgálja.

Kérjük a betegek és hozzátartozóik megértését és türelmét.

Köszönjük!

2020. október 28.


 

Szigorú szabályok a megelőzésért

Továbbra is tilos a látogatás a Debreceni Egyetem klinikáin és az egyetemi kórházban. Az intézményekben a koronavírus-járvány terjedésének megelőzése érdekében kötelező a maszkviselés, az előjegyzés és az előszűrés, a kórházban hétfőtől a belépés rendje is változik.

Az utóbbi időszakban Magyarországon és Hajdú-Bihar megyében is jelentősen emelkedett a COVID-19-pozitív esetek száma, ezért a Debreceni Egyetem betegellátó intézményeiben szigorúan betartatják a korábbi szabályokat.

A betegek kizárólag maszkban léphetnek be a Klinikai Központ és a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház épületeibe. Ennek hiányában a sürgősségi ellátására szorulóknak és a fekvőbetegeknek az adott szervezeti egység biztosítja a maszkot. A fekvőbetegeknek is – ellenjavallat hiányában – kötelező a maszk viselése minden olyan alkalommal, amikor másfél méteren belüli kontaktusba kerülnek dolgozókkal vagy betegtársaikkal. A szervezeti egységekben a sebészi maszk előírásoknak megfelelő használata valamennyi dolgozó részére kötelező.

A Klinikai Központban és a Kenézy Gyula Egyetemi Kórházban továbbra is látogatási tilalom van érvényben. A súlyos, életveszélyes állapotú vagy végstádiumú betegeknél azonban egy hozzátartozó, kiskorú beteg mellett egyik szülője vagy törvényes képviselője, szülő nőnél pedig egy általa megjelölt személy tartózkodhat, kizárólag a szervezeti egység vezetőjének írásbeli engedélyével.

A járóbeteg-szakrendeléseken kizárólag előjegyzés alapján fogadják a pácienseket. Az intézményekben arra törekednek, hogy az előjegyzett betegek, lehetőség szerint egy bejáraton juthassanak be az épületbe, ahol kötelező az előszűrés, a kérdőíves kikérdezés és a testhőmérséklet-mérés. 

Az intézmények azt kérik, hogy a betegek az időpontjukat igyekezzenek tartani, legfeljebb fél órával korábban jelenjenek meg.

Köszönjük!

2020. szeptember 14.